Wednesday, September 12, 2018

Zdrava salata za pacijente sa bolesnom jetrom




Salata za pacijente sa bolesnom jetrom i jačanje imuniteta
Author: Mirjana Hasanagić
tag: jetra
Vrijeme pripreme: 20 mins




Broj obroka: 4
Poznati ukus mrkve i cvekle miješaju se sa još jednim isto poznatim, ali rijetko korištenim u salatama – ukusom kokosa. Eksplozija boja, senzacija ukusa i hrskavosti, hranljivost i jednostavnost pripreme ove salate – kvaliteti koji će joj obezbijediti počasno mjesto kako na prazničnoj tako i na svakodnevnoj trpezi.
Sastojci za salatu sa mrkvom i cveklom
1/4 šolje susama (sjeme)
1 cvekla srednje veličine
2 mrkve srednje veličine
1/4 šolje sušenog* ili svježeg kokosa
3 supene kašike soka od limuna
2 supene kašike maslinovog ulja
1 supena kašika balzamičnog sirćeta
1 čajna kašika meda
1 supena kašika sitno isjeckane svježe nane
soli i bibera po zelji
Kako se pravi:
U suvoj, nezamasčenoj tavi, zagrijavajte susam dok ne dobije zlatno žutu boju.
Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Izrendajte cveklu i mrkve i pomiješajte u zdjeli.
Dodajte susam i kokos (*ako koristite osušeni kokos, prvo ga zalijte vrelom vodom i ostavite poklopljenog 5 minuta. Procijedite i onda dodajte u salatu. Vodu bacite)
Dodajte preostale sastojke i izmiješajte.
Vrijednosti:



Kalorija: 108
Masnoća: 8.7
Zasičene masnoće: 2.1
Bjelančevine: 7.2
Vlakna: 2
Proteina: 1.6
holesterol: 0
Salata je generalno zdrava za sve ukučane, pomaže jačanju imunog sistema, a posebno se preporučuje pacijentima sa cirozom jetre, hroničnim hepatitisom i masnom jetrom..

No comments:

Post a Comment