Ako želite da u nekoliko koraka poboljšate i svoje zdravlje i svoj izgled opredijelite se da špinat bude što više i što češće u vašoj ishrani. Nekada i nekoliko svježih listova može da doprinese razlici koju ćete sasvim sigurno brzo primjetiti, piše “Alo.rs”.
Prevencija kancera
Dodavanje spanaća u ishranu jednostavan je način da spriječite razvoj i rast kancerogenih ćelija. Zeleno povrće je nešto što morate imati na svakodnevnom meniju. Špinat, kelj, kupus, zelena salata sve su to blagotvorne namirnice. One sadrže karotenoide, pigmente koji imaju antioksidativno dejstvo.
Prema “The American Institute of Cancer Research” hrana koja sadrži ovaj pigment zaista spriječava rak grla, usne duplje, usporava rak dojke i rak pluća.
Jača kosti
Špinat treba jesti i zbog vitamina K, važnog saveznika u održavanju zdravlja kostiju.
Vitamin K je bitan za pravilan proces mineralizacije kostiju, odnosno za zdrave i čvrste kosti. Treba ga jesti i zbog kalcijuma, natrijuma, fosfora, mangana, bakra, cinka, joda, kobalta. Zbog zavidnog prisustva celuloze, spanać je dragocjen za varenje i čišćenje organizma.
Takođe, ovaj kompleks vitamina utiče na ljepšu kosu i nokte.
Reguliše krvni pritisak
Špinat ima čak tri sastojka koji se bore protiv visokog pritiska – kalijum, folati i magnezijum.
Minerali koje sadrži spanać, posebno magnezijum i kalaj, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni pritisak, tako da je spanać idealan za osobe sa visokim krvnim pritiskom. Spanać je takoreći prva pomoć kod hipertenzije, prenosi portal “Readers digest”.
Izvor: novi.ba
No comments:
Post a Comment