Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve se koristi u medicinske svrhe. Oblasti primjene ovog meda su raznovrsne, najdjelotvorniji je kod liječenja bolesti jetre i bubrega.
Za mnoge je ovaj med dragocjen, jer efikasno pomaže izbacivanju žuči, i liječenju oboljenja mokraćnih kanala. Zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom dejstvu, med od bundeve odlično pomaže kod zatvora i različitih oboljenja debelog crijeva.
Istovremeno, zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med je izvrstan za jačanje imuniteta i inače opšteg zdravlje. Pomaže u borbi sa povećanim holesterolom, aterosklerozom, smanjuje otoke srčane insuficijencije. Korištenje meda od bundeve preporučuje se i kod gojaznosti.
Kako pripremiti med od bundeve
Kako pripremiti med od bundeve
Za pripremu meda bit će vam potrebna jedna zrela žuta bundeva. Sve što je potrebno jeste da odsječete vrh i izvadite unutrašnjost (sjemenke i vlakna). U dobijeni veliki otvor treba nasuti šećer, bilo koji, po vašoj želji. Od gore poklapamo odsječenim vrhom i ostavljamo na desetak dana na prohladno mjesto.
Najbolje je bundevu staviti u neku veću činiju, jer vremenom će omekšati i biti će je teško premještati. Za to vrijeme, šećer će se otopiti u bundevinom soku. Čim se šećer otopi, skidamo poklopac i sipamo dobivenu tečnost u staklenu posudu.
Ako se, slučajno, na poklopcu bundeve uhvatila plesan, to nije ništa strašno. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju sipajte med u posudu.
Kako čuvati med od bundeve
Kako čuvati med od bundeve
Najbolje je med čuvati u frižideru u čistoj staklenoj tegli sa poklopcem. Rok trajanja je oko mjesec dana. Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuhati do zagušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka.
>> Masna jetra – prirodno liječenje
>> 11 simptoma koji pokazuju da vam je jetra u nevolji
Kako se koristi med od bundeve
>> 11 simptoma koji pokazuju da vam je jetra u nevolji
Kako se koristi med od bundeve
To je vaš izbor. Možete sa njim zaslađivati čaj, možete ga konzumirati samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, možete ga koristiti kao preliv za palačinke, ili izmisliti svoju varijantu koji možete podijeliti sa nama u komentarima…
Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam je nedovoljno, možete odmah pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve. Ako nekim slučajem ne možete (ili ne volite) konzumirati med napravljen od šećera, sadržaj bundeve napunite pravim pčelinjim medom.
izvor:webtribune.com
No comments:
Post a Comment