Tuesday, April 3, 2018

Šta će vam se desiti ako pojedete ZELENI KROMPIR, nije uopšte NAIVNO




Zeleni krompir sadrži velike količine solanina, otrovne hemikalije koja može da izazove proliv, povraćanje, mučninu, glavobolju i mnoge druge neprijatnosti. U ekstremnim situacijama može dovesti do paralize ili halucinacija, piše “Telegraf“…



Krompir postaje zelen zbog visoke količina hlorofila, koji je u osnovi bezopasan za zdravlje. Ali, količina zelene boje krompira je signal da je količina solanina, koji se proizvodi u isto vrijeme kada i hlorofil, povećana.
Solanin služi krompiru za vrijeme rasta kao zaštita od parazita, gljivica i insekata. Koristi se i kod paradajza, patlidžana i paprike.
Najbolje je da odstranite taj dio na krompiru, jer ovaj otrov može da izdrži visoke temperature čak i kada se pravi promfrit.
Da biste bili u problemu, potrebno je da u organizam unesete veću količinu solanina, iako je bilo slučajeva da neko osjeti simptome i nakon 30-50 miligrama. Solanin odmah dolazi do crijeva, zbog toga većina ljudi prirodno i odmah ga ukloni iz organizma.



Svjetlost i toplina takođe pokreću proizvodnju solanina. Ovaj hemijski spoj se koncentriše pod kožu krompira zajedno s hlorofilom u klicama. Zato se savjetuje da krompir držite u tamnim prostorijama.
Izvor: novi.ba

No comments:

Post a Comment